bet365.artbetting.co.uk

Login in bet365 αποτελέσματα bonus for new costumers.

Poznati vinar Šime Škaulj otkriva za Slobodnu: Kupcu mercedesa u Varšavi daruju dvije boce mojih vina

skaulj3 310316Dok smo se iz Nadina spuštali prema Nadinskom blatu, koje s nešto povišenijim Nadinskim poljem čini jednu cjelinu, i iznova pokušavali dokučiti koliki su sustav vinograda vrijedni Nadinjani ovdje uredili, Šimi Škaulju gotovo je neprestano zvonio mobitel.

Poznati i nepoznati s druge strane raspitivali su se o slobodnim terminima i cijenama u njegovoj kušaonici vina i konobi, o ponudi, o tome što se može pripremiti za grupe koje bi došle na izlet, ručak ili večeru, u obilazak kamenog imanja smještenoga gore na brijegu, ispod dominirajuće Nadinske glavice, ili vinograda kroz koje smo mi baš prolazili, prašeći po glavnom bijelom putu kroz najvinorodnije polje Ravnih kotara.

 

Vina Šime Škaulja piju se po restoranima od Zagreba do Dubrovnika, ali i u inozemstvu. Dospjela su do Njemačke, Amerike, pa čak i do Kine, a u Varšavi, uz svaki kupljeni mercedes kupac dobije dvije botilje Šiminih vina. U EU parlamentu su njegovi merlot i cabernet sauvignon 2014. postali službena vina, a prije dvije godine u Los Angelesu su vina Škauljevih proglašena vinima mjeseca svibnja.

Visoka, zlatna i šampionska priznanja Škaulj dobiva na svim domaćim natjecanjima na kojima je sudjelovao, a najznačajnije je priznanje s londonskog Decantera, gdje je 2012. njegov cabernet sauvignon proglašen najboljim crnim vinom na toj najpoznatijoj svjetskoj vinskoj manifestaciji. Kameni kompleks Škauljevih posjetio je 2013. švedski kraljevski par, a Šveđani i ostali Skandinavci njegovi su najčešći gosti, koji stižu u grupama preko agencija te redovito kući odnesu baš vrhunska vina ovoga zelenog OPG-a.

Škaulju uglavnom ne manjka sugovornika, ali nam je ipak s puno entuzijazma pokazao svoj novi vinograd – nasad od 21.000 loza koje je baš prije neki dan posadio na 4,5 hektara površine. U novom vinogradu je izmiješao francuske sorte koje su se već dokazale u Ravnim kotarima, merlot, cabernet i syrah, ali im je pridodao i naše autohtone sorte, plavinu i crljenak, jedinu izvornu hrvatsku sortu koja je slavu stekla, doduše pod drugim imenima, u cijelom svijetu.

Pripreme za sadnju ovoga novog vinograda OPG-a Šime Škaulja trajale su čak dvije godine, ukupna je investicija stajala oko 900.000 kuna, s tim da je sam Škaulj osigurao 50.000 eura, a 70.000 je dobio iz fondova EU-a kao nepovratnu pomoć poljoprivrednicima iz dva programa.

Škaulj na svom imanju ima svu potrebnu mehanizaciju za obradu vinograda, ali za sadnju novog je ipak pozvao Matu Ivankovića iz Slavonije, kako bi cjepove sadio strojno i u savršenim redovima uz pomoć laserske navigacije.

– I ovaj će nasad, naravno, kao i oni prije, biti ekološki – kaže Škaulj – pa su i sva naša vina potpuno ekološka. Ovo naše Nadinsko polje izmišljeno je za ekoproizvodnju jer mu je položaj takav da kroz njega uvijek puše vjetar, uvijek ga nešto zrači. Kvalitetna je zemlja s dosta vlage, kroz godinu položaj ima puno sunčanih dana, ali stalno provjetravanje jamči i manje bolesti i manje štetnika, pa godišnje s nekim oblikom ekozaštite u vinogradima interveniram samo dva do tri puta godišnje.

Škaulj sada ima 15 hektara vinograda i 70.000 trsova. Do sada mu je godišnja proizvodnja bila do 40.000 litara vina, a plan mu je da za tri-četiri godine dosegne proizvodnju od 100.000 litara godišnje, i tad bi se najvjerojatnije zaustavio sa širenjem.

Danas je Šime Škaulj najpoznatiji i po domaćim i međunarodnim priznanjima s vinskih manifestacija, kao najuspješniji vinogradar, podrumar i vinar najekološkijeg sela u Hrvatskoj, Nadina. Nadinjani su nakon Domovinskog rata, u kojem je selo bilo porušeno, a nekada državna polja zapuštena, krenuli u obnovu poljoprivrede, s tim što je vinogradarstvo i obnova 360 hektara starih vinograda bila na prvom mjestu.

– U obnovu prvog vinograda krenuo sam 2006. godine. Tad sam imao jednu pristojnu ušteđevinu, mogao sam mirno od kamata živjeti do kraja života, ali sam s obitelji, suprugom Dušankom, kćerima koje imaju svoja zanimanja i obitelji, te sinom Tomislavom, s kojim danas zajednički vodim imanje, odlučio ne mirovati, nego osigurati posao i budućnost za njih i njihove potomke. Donijeli smo ispravnu odluku – kaže Šime.

Tako je 2008. obnovio staru u ratu srušenu obiteljsku kuću, a na humku iza kuće uredio vinski podrum na čijem ulazu stoji drvena ploča s natpisom "Ekološka vinarija Škaulj". Prvi je u Nadinu zatim uredio vinsku kušaonicu, elegantno i rustikalno uređenu kamenu konobu koja je u kasnijim nadogradnjama proširena na još nekoliko sličnih prostora, u kojima danas odjednom može primiti (i nahraniti i napojiti) oko 150 gostiju.

– Obilazio sam vani vinarska imanja i uočio da svi vinogradari i vinari imaju još neku djelatnost, u poljoprivredi ili izvan nje, kojom se bave. Mi smo se odlučili za nešto što nije klasično ugostiteljstvo, nego prije – vinski turizam. Radimo s desetak agencija koje nam već od travnja dovoze grupe gostiju autobusima, kojima nudimo laganu marendu, degustaciju pet vrsta naših vina, zatim našeg ulja te obilazak podruma i vinograda. Naravno, pripremamo i zahtjevnije ručkove i večere za grupe. Na taj način na licu mjesta prodamo značajnu količinu naših vina – objasnio nam je Šime dok smo uz fete pršuta i sira degustirali mirisnu maraštinu, za čiji se status na tržištu vina kao naše dalmatinske sorte bori i on i još nekolicina ravnokotarskih vinara.

Maraština je jedna od devet Škauljevih etiketa, od kojih je osam sortnih, i od kojih sve imaju, uz kvalitetnu, i vrhunsku inačicu, dok je deveti couvee "Tomislav", nazvan po sinu, najlaganije i najprodavanije vino Škauljevih.

Sa svojim enolozima koji kontroliraju sve faze proizvodnje i odležavanja vina, Šime se u zadnje vrijeme "poigrava" s jednom novom, laganom kupažom ne bi li dobio razinu kvalitetnog vina po cijeni stolnog, od 25 kuna po litri.
Naravno, sva vina imaju zelenu oznaku "hrvatski ekoproizvod".

– I vi i vaši drugi kolege u Ravnim kotarima dokazali ste da imate izvrsna vina, ali se čini da niste dovoljno zastupljeni na prvoj liniji interesa naših dalmatinskih i zadarskih ugostitelja. Bar ne većini. Nekako je uobičajeno da se u restoranima gostima najprije nudi ono standardno: graševina i malvazija, dakle ništa iz Dalmacije. Zašto je tako?

– To je djelomično točno, a ja sam s nekim kolegama više puta raspravljao o tome. Za sve treba vremena, dokazivanja, a i nama se uspjeh dogodio u relativno kratkom vremenu, a učili smo i ispravljali pogreške u hodu. Tek sad ugostitelji mogu kod nas u Ravnim kotarima birati između 70 etiketa odličnih, vrhunskih i kvalitetnih vina.

– Čuo sam od ugostitelja da je problem što im vinari ne mogu osigurati dovoljnu količinu za cijelu sezonu kad već uvrste njihovo vino u vinsku kartu.

– To je možda bilo prije, ali pouzdano više nije tako. Evo, tvrdim, da sad na zalihi za cijelu ovu godinu, iako imam već tržište i u Hrvatskoj i vani, imam spremno 80.000 botilja vina. Ne može se više dogoditi da pojedinog vina u pola sezone nestane.

Tako smo sa Šimom Škauljem, najpoznatijim i najuspješnijim ravnokotarskim vinogradarom i vinarom, razriješili i dilemu oko sigurne opskrbe kupcima. Da bi to tako i ostalo, bez obzira na stalno širenje tržišta svojih vina, što je bilo neizbježno s obzirom na ugled svojih vina koje je stekao među vinoljupcima na više paralela i meridijana, Škaulj i dalje širi svoje vinogradarsko imanje.

– Žao mi je samo što nas nema više i u vinogradima i s podrumima, kušaonicama, konobama. Priznajem, za uspjeh uvijek treba imati i sreće. Puno se toga treba poklopiti, što se nama dogodilo, ali mora i sreća poslužiti. Najgore je, međutim, sjediti prekriženih ruku i prigovarati. Znate, puno se ljudi prepadne posla, a i strah ih je nečeg drugog, nečeg što sam ja osjetio na svojoj koži: ljudi će vam sve, baš sve oprostiti, ali uspjeh – ne.

KONTAKT

OPG ŠIME ŠKAULJ

Mob:+385 (0)91 389 14 21

Tel/Fax:+385 (0)23 663 053

Nadin 23, HR-23420 Benkovac

e-mail: sime.skaulj@zd.t-com.hr

RADNO VRIJEME

Kušaonica je otvorena svaki dan.

Potrebna je najava.

joomla & wordpress theme