bet365.artbetting.co.uk

Login in bet365 αποτελέσματα bonus for new costumers.

ŠIME ŠKAULJ: Bio sam prisiljen odbiti moćne kupce iz Kine

Osim domaćih ljudi, jako je puno Šveđana i Norvežana koje agencije šalju u grupama u Nadin. Često dolaze i Nijemci, ali više u individualnim aranžmanima

Već s početkom ljeta jedan od najpoznatijih vinara Zadarske županije, Šime Škaulj iz pitoresknog i poljoprivredno bogatog ravnokotarskog mjesta Nadin, našao se u slatkim mukama.
Naime, zaljubljenici u dobru kapljicu toliko su zavoljeli njegov proizvod da su Škauljeve zalihe vina ostale na samome kraju.

U gospodarski ispaćenoj zemlji kao što je Hrvatska rijetkost su vijesti poput one koja stiže iz radionice vinara Šime, a to je da je nedavno bio prisiljen odbiti kupca iz tržišno gigantske i potrošački moćne zemlje Kine.

 

Veća potražnja od proizvodnje

„Nije baš da sam ostao skroz bez vina, kao što se govori, jer to bi značilo da nisam dobar poljoprivrednik, već je stvar toga da su proizvodi odlično prihvaćeni, da su kupci izuzetno zadovoljni, pa je formula takva da bih mogao prodati puno veće količine nego što se mogu proizvesti. Bio sam prisiljen odbiti kupce iz Kine koji su samo u prvoj turi narudžbe tražili 5 tisuća boca" – kaže Škaulj i pojašnjava kako jednako dobro prolaze vrhunska i kvalitetna vina, a kupce mame kako izuzetnom kvalitetom, tako i cjenovnom prihvatljivošću.

„Imam tri vrste vrhunskih i dvije kvalitetnih vina. Ona kvalitetna u veleprodaji koštaju 37 kuna, uključujući porez, a vrhunska od 75 do 100 kuna. U maloprodaji su cijene različite. Postoje oni koji se zadovoljavaju manjom maržom, ali i oni kojima ni marža od 200 posto nije dovoljna. Sve u svemu, nikada nisam dobio primjedbu na cijenu i to mi je drago" – priča Škaulj koji je za ljetnih mjeseci preokupiran poslom. Ne onim koji se odnosi na rad u vinogradu, već primanjem gostiju koji u Nadin stižu svakodnevno.

Izvoz u SAD

„Osim domaćih ljudi, jako je puno Šveđana i Norvežana koje mi agencije šalju u grupama. Često dolaze i Nijemci, ali više u individualnim aranžmanima" – kaže Škaulj u čija se vina potrošači najčešće zaljubljuju uz dobru hranu u restoranima.

„Zadovoljan sam distribucijom u dućane i restorane diljem županije, kao i u Zagrebu, gdje imam četiri velike firme koje kupuju moje vino i dalje ga plasiraju na tržište. Nešto malo izvozim i u SAD, ali s obzirom na potražnju svake godine povećavam vinograd" – priča ravnokotarski vinar koji govoreći o sljedećoj godini ima velike planove, ne sumnja u uspjeh, a jedino što priželjkuje je zdravlje.

Zadrugarstvo je budućnost

„Sada posjedujem 32 tisuće loza, što je oko 6 hektara. Svake se godine širim, pa ako Bog da zdravlja i sljedeće će biti hektar više. Nasljednika imam, sina koji je u ovomu poslu više nego ja" – zadovoljno će Škaulj koji se ulaska u EU ne treba bojati, ali za razliku od onih manje uspješnih kolega svjestan je kako će stvari na ogromnom tržištu Europe morati funkcionirati. Zadrugarstvo, iako ga naši poljoprivrednici često doživljavaju kao relikt prošlih vremena, jedini je spas.

„Ja bih se rado s nekim udružio, ali naši su ljudi još uvijek skeptični prema tomu, vezuju zadruge uz prošlost. To nije dobro, jer one su naša budućnost, naša sudbina, u protivnom ćemo izgoriti na velikom tržištu Europe" – zaključuje Škaulj.

KONTAKT

OPG ŠIME ŠKAULJ

Mob:+385 (0)91 389 14 21

Tel/Fax:+385 (0)23 663 053

Nadin 23, HR-23420 Benkovac

e-mail: sime.skaulj@zd.t-com.hr

RADNO VRIJEME

Kušaonica je otvorena svaki dan.

Potrebna je najava.

joomla & wordpress theme